Od začiatku tohto roka vzrástla cena kávy arabica o 25 percent

11.02.2014 Celý región

Bratislava 11. februára (TASR) - Komoditný sektor odštartoval február tohto roka so ziskami. Na burzách totiž vzrástla cena kávy typu arabica, pšenice, ale aj cukru. "Komoditnému sektoru sa podarilo úspešne vstúpiť do nového mesiaca. Najviac ziskov mu pritom plynulo z obilnín a sektora mäkkých komodít," skonštatoval hlavný komoditný stratég Saxo Bank Ole Sloth Hansen.

Pod rast cien komodít sa začiatkom tohto mesiaca podpísalo najmä počasie. "Chladná zima v Severnej Amerike a veľmi suché leto v Južnej Amerike poskytli podporu predovšetkým káve typu arabica a pšenici obchodovanej na chicagskej burze. Poľnohospodársky sektor si teraz užíva prvé dobré výsledky od začiatku vlaňajšieho decembra," približuje Hansen.

Od začiatku tohto roka najvýraznejšie vzrástla cena kávy arabica, a to približne o 25 %. Po minuloročnom prepade cien sa v tomto roku darí aj cukru. Jeho cena stúpla na newyorskej burze o sedem percent. "Káva arabica tak dosiahla najväčší rast za posledných deväť rokov," približuje riaditeľ Saxo Bank pre strednú Európu Karol Piovarcsy. Ceny týchto dvoch komodít stúpajú najmä pre suché počasie, ktoré v súčasnosti trápi regióny na juhu Brazílie. Agentúra Bloomberg dokonca uviedla, že Brazília zažila najteplejší január vo svojej histórii a najmenej zrážok za posledných 20 rokov. "Káva arabica ťažila aj zo zmeny sentimentu po nedávnych správach o škodách na úrode spôsobených nepriaznivým počasím v Brazílii. Obchodníci si uvedomili, že viac ako mesiac trvajúce obdobie sucha si musí vybrať svoju daň a cena kávy začala posilňovať," dopĺňa Hansen.

Cena pšenice obchodovanej na chicagskej burze vzrástla od začiatku tohto roka približne o šesť percent na súčasných 587,25 dolára (430,6 eura) za bušel (27,216 kg). Podpísalo sa pod to najmä chladné počasie v hlavných pestovateľských regiónoch tejto komodity v USA. Americké ministerstvo poľnohospodárstva informovalo, že možno len 35 % kansaskej úrody bude v dobrom stave.
 

Vyberte región